Forum POLITYKA 2o Strona Główna POLITYKA 2o
Twoje zdanie o...
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Dobre przepisy, Rady Kulinarne
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 15, 16, 17 ... 21, 22, 23  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum POLITYKA 2o Strona Główna -> Twoje Miejsce Na Ziemi i we Wszechświecie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: Sob 2:47, 05 Sty 2008    Temat postu:

Indian Summer napisał:
na razie znalazłam taki smakołyk...mogę? chyba mogę...
przepis autorstwa Wyciszonej, afkors....
Biszkopt ponczowy; z 1/2 szklanki mleka gorącego dolanego do ciasta, po upieczeniu jest zawsze sam w sobie wilgotny.
Sok z dwóch cytryn i skórką otartej z jednej gotujesz 1 1/4 szklanki wody i 1/2 szklanki cukru powolutku.
Dodajesz do tego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozrobione w odrobinie zimnej wody.
Studzisz.
1/2 litra śmietany 36% ubijasz na sztywno i dodajesz masę cytrynową.
Ciasto kroisz na 3 krązki smarujesz cieniutko konfitura najlepiej morelową.
Na to krem cytrynowy.
Na wierzch znów cieniutko rozgrzana konfitura. i jak ostygnie smarujemy kremem cytrynowym.
Na wierzch płatki migdałowe.
I jeszcze na wierzch krążki cytryny zawinięte w "S"
Sorry za opis ale z glowy, prawdziwy

Ale to naprawdę bardzo sprawdzony przepis..
Robię ten tort kilka razy w roku i zawsze cieszy się dużym powodzeniem..
I trudno tak zrobić, aby się nie udał.
No chyba, że doda się gipsu. Hurra
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: Sob 3:05, 05 Sty 2008    Temat postu:

nie wątpię Basiu...wkleiłam jak było...a torcik wypróbuję...podoba mi sie ten przepis...na dziś kopanie odpuszczam, idę spać...przypuszczam, że na topicu Sel tez coś wrzucałaś...jeszcze się poszuka...;)

a wogóle to jest takie dośc fajne forum kulinarne..niedawno tam trafiłam... [link widoczny dla zalogowanych]


Ostatnio zmieniony przez Gość dnia Sob 3:06, 05 Sty 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: Sob 12:39, 05 Sty 2008    Temat postu:

Witajcie.. przepis na ten tort wygląda dość interesująco, chyba nie jest za słodki. Mój Mały przepada za różnymi kwaśnymi słodyczami, i za cytryną. Żeby było zabawniej, Mała z kolei lubi smak pomarańczy, której Mały do ust nie bierze.. :))

Ale coś mi brakuje w tym przepisie.. czy mogłybyście wszystkie składniki, od początku? Do czego dolewa się ta szklankę mleka, i kiedy? Czy do masy na biszkopt?
Z góry dziękuję!
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: Nie 17:21, 06 Sty 2008    Temat postu:

musaka.
dodałem jeszcze do mięsa oliwki.
popijam własnie herbatkę i stwierdzam,że uwielbiam jeść
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: Nie 23:58, 06 Sty 2008    Temat postu:

Nie tylko Ty, niestety.. A skoro musaka sprawdzona, to niedługo wypróbuję.
Oliweczki, mówisz...
Jaga


Ostatnio zmieniony przez Gość dnia Nie 23:59, 06 Sty 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: Pon 7:49, 07 Sty 2008    Temat postu:

Wyciszona napisał:
Indian Summer napisał:
na razie znalazłam taki smakołyk...mogę? chyba mogę...
przepis autorstwa Wyciszonej, afkors....
Biszkopt ponczowy; z 1/2 szklanki mleka gorącego dolanego do ciasta, po upieczeniu jest zawsze sam w sobie wilgotny.
Sok z dwóch cytryn i skórką otartej z jednej gotujesz 1 1/4 szklanki wody i 1/2 szklanki cukru powolutku.
Dodajesz do tego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozrobione w odrobinie zimnej wody.
Studzisz.
1/2 litra śmietany 36% ubijasz na sztywno i dodajesz masę cytrynową.
Ciasto kroisz na 3 krązki smarujesz cieniutko konfitura najlepiej morelową.
Na to krem cytrynowy.
Na wierzch znów cieniutko rozgrzana konfitura. i jak ostygnie smarujemy kremem cytrynowym.
Na wierzch płatki migdałowe.
I jeszcze na wierzch krążki cytryny zawinięte w "S"
Sorry za opis ale z glowy, prawdziwy

Ale to naprawdę bardzo sprawdzony przepis..
Robię ten tort kilka razy w roku i zawsze cieszy się dużym powodzeniem..
I trudno tak zrobić, aby się nie udał.
No chyba, że doda się gipsu. Hurra


A ja nic z tego nie rozumiem. z 1/2 szklanki mleka gorącego dolanego do ciasta, Może to i lekkie i przyjemne ale z blachy się leje! Dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej, kisielu czy żelatyny nie załatwia. Której to się udało? Proszę, przyznajcie się!
... do jakiego ciasta? Mr. Green
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: Pon 12:01, 07 Sty 2008    Temat postu:

Panesz napisał:
Wyciszona napisał:
Indian Summer napisał:
na razie znalazłam taki smakołyk...mogę? chyba mogę...
przepis autorstwa Wyciszonej, afkors....
Biszkopt ponczowy; z 1/2 szklanki mleka gorącego dolanego do ciasta, po upieczeniu jest zawsze sam w sobie wilgotny.
Sok z dwóch cytryn i skórką otartej z jednej gotujesz 1 1/4 szklanki wody i 1/2 szklanki cukru powolutku.
Dodajesz do tego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozrobione w odrobinie zimnej wody.
Studzisz.
1/2 litra śmietany 36% ubijasz na sztywno i dodajesz masę cytrynową.
Ciasto kroisz na 3 krązki smarujesz cieniutko konfitura najlepiej morelową.
Na to krem cytrynowy.
Na wierzch znów cieniutko rozgrzana konfitura. i jak ostygnie smarujemy kremem cytrynowym.
Na wierzch płatki migdałowe.
I jeszcze na wierzch krążki cytryny zawinięte w "S"
Sorry za opis ale z glowy, prawdziwy

Ale to naprawdę bardzo sprawdzony przepis..
Robię ten tort kilka razy w roku i zawsze cieszy się dużym powodzeniem..
I trudno tak zrobić, aby się nie udał.
No chyba, że doda się gipsu. Hurra


A ja nic z tego nie rozumiem. z 1/2 szklanki mleka gorącego dolanego do ciasta, Może to i lekkie i przyjemne ale z blachy się leje! Dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej, kisielu czy żelatyny nie załatwia. Której to się udało? Proszę, przyznajcie się!
... do jakiego ciasta? Mr. Green

Do surowego ciasta dodaje się szklankę ciepłego mleka; faktycznie ciasto jest dość lejące.
Należy nawet "naciągnąć" surowe ciasto na ścianki foremki.
A do wywaru z soku cytrynowego dodaje się mąkę ziemniaczaną i powstaje kisiel!!
Sztywny!! (bez podtekstów)
Mnie się udało; mnoga, mnoga raza. Hurra Hurra Hurra
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: Pon 12:10, 07 Sty 2008    Temat postu:

Witam, dziękujemy, ale z ilu jajek biszkopt na te pół szklanki mleka?!
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: Pon 12:45, 07 Sty 2008    Temat postu:

Jaga napisał:
Witam, dziękujemy, ale z ilu jajek biszkopt na te pół szklanki mleka?!

4 jaja.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: Pon 19:40, 07 Sty 2008    Temat postu:

Zdecydowanie odradzam moim PT Szacownym Kolegom, zaglądanie do niniejszego topicu, bo od samego czytania, można w najlepszym przypadku utyć, zaś w najgorszym ... nabawić się cukrzycy Mr. Green
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: Wto 8:55, 08 Sty 2008    Temat postu:

Wyciszona napisał:
Jaga napisał:
Witam, dziękujemy, ale z ilu jajek biszkopt na te pół szklanki mleka?!

4 jaja.


I wszystko jasne. Nie z 8, a z 4-ch. Reszta już jest domyślne, wiadome i proporcjonalne. (tyle samo co na 6-8!) Może tylko że nie zaprzeszarżowywać z tym mlekiem. I co? Nie można było tak od razu napisać?
Pozdrawiam Panie i ich zmysł kuchenny! Heart

Ps. Którego mi męczyźnie się w kuchni - brakuje.


Ostatnio zmieniony przez Gość dnia Wto 8:58, 08 Sty 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: Wto 12:25, 08 Sty 2008    Temat postu:

Panesz napisał:
Wyciszona napisał:
Jaga napisał:
Witam, dziękujemy, ale z ilu jajek biszkopt na te pół szklanki mleka?!

4 jaja.


I wszystko jasne. Nie z 8, a z 4-ch. Reszta już jest domyślne, wiadome i proporcjonalne. (tyle samo co na 6-8!) Może tylko że nie zaprzeszarżowywać z tym mlekiem. I co? Nie można było tak od razu napisać?
Pozdrawiam Panie i ich zmysł kuchenny! Heart

Ps. Którego mi męczyźnie się w kuchni - brakuje.

Braki zmysłu kuchennego nadrabiacie innymi zmysłami.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: Wto 19:55, 08 Sty 2008    Temat postu:

ależ mi się dzisiaj schabik udał..pyszności, aż się musiałam pochwalić Very Happy
niby nic, kawałek -koło kilograma- schabu z kością, upieczony z dużą ilością majeranku...mniam....
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: Wto 22:42, 08 Sty 2008    Temat postu:

Masz racje, WS51, przestaję tu zaglądać.
Dieta poświąteczna... resigne
Ale taki schabik, w majeranku, beztłuszczowo.. hmm? Super
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: Nie 18:25, 13 Sty 2008    Temat postu:

Zrobiłam musakę.
Bez oliwek, ale z czosnkiem, pieprzem cytrynowym,oczywiście zielona pietruszką, i do polania śmietana+mleko+dwa jajka.
Niezłe, chociaż widzę, że muszę dopracować do swojego smaku. No i może połowę ilości pieprzu, który dałam... :))

[link widoczny dla zalogowanych]
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum POLITYKA 2o Strona Główna -> Twoje Miejsce Na Ziemi i we Wszechświecie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 15, 16, 17 ... 21, 22, 23  Następny
Strona 16 z 23

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin