|
POLITYKA 2o Twoje zdanie o...
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Wto 14:21, 13 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
sziman napisał: | Jeszcze jeden przepis obiadowy. Niestety wykorzystany przeze mnie ok miesiąc temu więc też będzie bez zdjęć. Otóż jak to jesienią bywa miałem w domu dużo jabłek mimo jednak, że były one uparcie przez całą rodzinę konsumowane nie wydawało się żeby ich ubywało, pomyślałem więc żeby wykorzystać je nieco inaczej i taki o to przepis sobie wymyśłiłem:
Wątróbki drobiowe w sosie jabłkowym
|
Sziman, ja wątróbki lubię, ale z jabłkami w majeranku i rodzynkami.
przepis jest bardzo prosty.
najpierw smażymy na patelni pokrojoną cebulę, ściągamy z patelni. następnie wrzucamy pokrojone w ósemki i obtoczone w majeranku jabłka (najlepsze to goldeny) i rodzynki. jak jabłka są juz miękkie (ale się nie rozwalają), ściągamy z patelni i wrzucamy wątróbkę drobiową, optoczojną w mące. jak zacznie dochodzić, przesuwamy całą w jeden kąt patelni, wrzucamy cebulkę i jabłka z rodzynkami (ale nie mieszamy składniki). trochę dusimy, wyłączamy, przykrywamy i zostawiamy, by doszło.
ja podaję w ten sposób, że na talerz najpierw kładę wątróbkę, na nią cebulkę i obok jabłka. do tego ziemniaki/chlebek.
proporcje to już wedle uznania.
aha. i należy pamiętać o posoleniu. ja to robię już na talerzu. wiadomo, jak to jest z sola i wątróbką.
a takie jabłka z majerankiem to super sprawa do każdego białego mięsa i białego wina.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Incognita
Moderator
Dołączył: 19 Mar 2007
Posty: 3571
Przeczytał: 8 tematów
Ostrzeżeń: 0/4
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 14:26, 13 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
Qrcze, tyłek mi rośnie od samego czytania....
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Wto 14:41, 13 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
Cytat: | Sziman, ja wątróbki lubię, ale z jabłkami w majeranku i rodzynkami. |
Jadłem kiedyś coś takiego - przepyszne i dlatego własnie wpadłem na pomysł tego sosu. Połączenie wątróbki i jabłek jest absolutnie doskonałe. Co do solenia wątróbki pełna racja absolutnie nie wolno jej solić przed smażeniem - najlepiej na końcu albo tak jak Ty to robisz już na talerzu.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Wto 15:36, 13 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
Sziman, korzystajac z okazji .... nie masz czasem sprawdzonego i prostego przepisu na frutti di mare? na moje nieszczęście, moje Szczęscie bardzo je lubi, a ja jestem w tym temacie chyba całkowitym beztaleńciem .
zdaje się, że kiedyś chyba umieszczałes coś (tak misie kojarzy ).
najlepszy byłby przepis na zakupione w sklepie mrożonki i to na zasadzie: kupujemy w sklepie mrożonkę. następnie ją rozmrażamy (czy też otwieramy i zamrożone frutti wrzucamy do wrzątku/patelni ....) i ....
delikatnie Ci sugeruję prośbę o przepis bardzo łopatologiczny
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Wto 15:44, 13 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
Ale mi ślinka cieknie......... Muszę niedługo wypróbować oba przepisy wątróbkowo-jabłkowe dziękuję Wam za nowe pomysły (znane przecież, a niestosowane - dzieci nie chcą jeść wątróbki)
Sziman podałeś bardzo ciekawe przepisy Do tego pierwszego z selerem naciowym i bakłażanami (zawsze się boję tej goryczki) muszę... "dojrzeć"
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Wto 20:17, 13 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
Dawałem już przepis na paellę z frutti di mare - można robić ją z mrożonkami wyjdzie ak samo dobra, dawałem też przepis na sałatkę z owocami morza przy okazji prezentowania propozycji na greckie party a jutro jak znajde troche czasu dodam coś jeszcze. Sposób na krewetki prezentowała też Delta.
Cytat: | Do tego pierwszego z selerem naciowym i bakłażanami (zawsze się boję tej goryczki) muszę... "dojrzeć" |
Nie ma do czego dojrzewać - bakłażany trzeba pokroić na plastry, posolić odstawć na godzinę. Potem sok odlać, a same plastry obsuszyć na papierowym ręczniku. Sól wyciągnie z bakłażanów całą goryczkę - rzecz sprawdzona.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Wto 22:07, 13 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
No właśnie......... ja tego jeszcze nie sprawdziłam
Ale dziękuję za podtrzymanie na duchu
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Śro 14:26, 14 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
Ok - szybciutkie frutti di mare
Na gorącej oliwie podsmażamy czosnek, wrzucamy rozmrożoną mieszankę owoców morza, przesmażamy 2-3 min. Zalewamy białym wytrawnym winem (szklanka). Dusimy aż 3/4 płynu odparuje pieprzymy kolorowym pieprzem, solimy do smaku i dodajemy śmietanki. Jak całość się zagotuje wrzucamy garść siekanej natki kolendry albo pietruszki ewentualnie. Do gorącego sosu wrzucamy ugotowany wcześniej makaron tagiatelle (fajnie wygląda różnokolorowy), mieszamy dokładnie i podajemy przystrojone zieleninką z kieliszkiem białego wina.
Proste i smakowite.
Smacznego:)
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Śro 16:27, 14 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
Proste, szybkie, dziękuję, wykorzystam. Ale nie lubię! Za to cała, nawet najmniejsza, część rodziny lubi.
Za to ratatouille - bomba.
Zjechałam do Warszawy, mam rodzinę i sklepy z dodatkami pod ręką, zaczynam realizowąć przepisy, jeden za drugim.
Jaga
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Śro 18:23, 14 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
Nawet nie wiesz jak ja Ci zazdroszczę Jago, że masz te sklepy "pod ręką".
Z mojego zadupia to cała wyprawa, a i tak jeść będę tylko ja
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Śro 19:35, 14 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
Wiem, wiem! To samo mam w Dziupli! Najbliższe zaopatrzaenie do przepisów Szimana w Toruniu!
Jaga
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Śro 20:44, 14 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
Jaga napisał: | Wiem, wiem! To samo mam w Dziupli! Najbliższe zaopatrzaenie do przepisów Szimana w Toruniu!
Jaga |
Co ci wcale nie przeszkadza robic najlepszą kiełbasę jaką ostatnio jadłam
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Śro 21:23, 14 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Incognita
Moderator
Dołączył: 19 Mar 2007
Posty: 3571
Przeczytał: 8 tematów
Ostrzeżeń: 0/4
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 21:52, 14 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
gratulacje...najbardziej równego postu Jago
nr 33333
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|