Forum POLITYKA 2o Strona Główna POLITYKA 2o
Twoje zdanie o...
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Czy znacie lepszą potrawę niż GOLONKA?
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum POLITYKA 2o Strona Główna -> Twoje Miejsce Na Ziemi i we Wszechświecie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ahron
Gość





PostWysłany: Wto 23:12, 10 Paź 2006    Temat postu: Czy znacie lepszą potrawę niż GOLONKA?

Taka z wody peklowana ,nie z żadnego marketu ,na mieko trochę kapustki.

Może napiszcie o swoich potrawach ,chcoć wątpię czy przebije Golonkę
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: Śro 6:38, 11 Paź 2006    Temat postu:

Zamieszczenie tego tematu w tym dziale oznacza, Ahronie, że bez właściwego miejsca golonki na Ziemi i we Wszechświecie nie widzisz sensu żyć. Widocznie zasługuje na to same miejsce we wszechświecie podobnie jak bułka z bananem Adasia M. ( 2 man down -> Mr. Green )
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: Śro 10:32, 11 Paź 2006    Temat postu:

Temat może rzeczywiście niefortunnie ulokowany, lecz ze wszech miar godny kontynuowania. Ok!

Nie podejmuję się ...wyrokowania czy golonko /golonka/ jest najlepszą potrawą na swiecie ale, że jedną z naj.. to potwierdzam.

Nie mniej chciałbym Wam zarekomendować ... pieczeń wołową na dziko, która ma różne nazwy miedzy innymi ...sztufada

Jest to wołowina z udźca, peklowana w occie i winie z ziołami, nadziewana grubymi pasmami świeżej słoniny. Następnie pieczona z dodatkiem cebuli.
Uzyskany z pieczenia sos łączy się z marynatą i zaprawia sie kwaśną śmietaną z dodatkiem mąki.
Powstaje gęsty sos, którego nadmierną kwasowość łagodzi się cukrem.
Podaje się toto z ziemniakami pure lub ... grubym makaronem i obowiazkowo z zasmażanymi czerwonymi buraczkami na goraco.

Delicje Hurra

PS Nieodzowne: sól, pieprz, magi ... oczywiście wg smaku
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: Śro 16:50, 11 Paź 2006    Temat postu:

Czy zdajesz sobie W51 ile to butelek należy opróznić aby to wszystko skonsumowac i przetrawić?Na samą myśl ...barek mi się otwiera.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: Śro 18:20, 11 Paź 2006    Temat postu:

Ekor napisał:
Czy zdajesz sobie W51 ile to butelek należy opróznić aby to wszystko skonsumowac i przetrawić?Na samą myśl ...barek mi się otwiera.


hehe - popieram (o: no ale jeść to mi się już właśnie zachciało [o:
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: Śro 19:10, 11 Paź 2006    Temat postu:

Panie Komendancie Ekor

Do tej potrawy rzeczywiście polecam czerwone, półwytrawne wino, które ma jak wiadomo, właściwości antymiażdzycowe i przeciwutleniaczowe. Zatem ...samo zdrowie. Hurra

Acha

Zapomniałem, że pieczeń kroi się na grube plastry w poprzek włókien. Pozostające w ... przekroju kwadraty słoninki co bardziej obrzydliwsi na nią mogą ... usunąć, chociaż szkoda by było bo ... pyszności Ya winkles

Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ahron
Gość





PostWysłany: Śro 21:53, 11 Paź 2006    Temat postu:

Panesz -zastanawiałem się gdzie ten temat umiescić i uważam że wybrałem trafnie -trzeba podejść do tego bardziej filozoficznie.Zauważyłem też że istnieje ścisła koleracja między tym co jesz ,a tym kim jesteś :)

W51 -wiedziałem że ty się znasz na rzeczy:)przepis przekaże szfagrowi on ma talent .

A teraz trochę lżejszy kaliber-pierogi ziemniaczane-moja rodzina pochodzi z kresów ale okazało się że to potrawa tatarska spotykana w rejonach Białegostoku.
Tarte surowe ziemniaki doprawia się pieprzem zilem angielskim(koniecznie)sólzasmaża sie na patelni ,wcześniej na drugiej smaży sie cebulę boczek (dużo) z chwilą przyrumieniania cebuli miesza się to wszystko z farszem z zimniaków i zasmaża aż do chwili wystapienia przypalonek wtedy można próbować i używać przypraw do smaku-to wszystko stanowi Farsz pierogów -pierogi robi się duże takie chłopskie(ważne)-gotuje się normalnie .Podaje się je z okrasą -te które by zostały jednak na drugi dzień stężeją i wówczas można je kroić w plastry (dla tego duże )i przysmażać na patelni aż obie strony będą zarumienione-mają wówczas zupełnie inny smak.
Pierogi te to coś niesamowitego-nie spotkałem nikogo komu by nie smakowały.
Wada potrawy -dużo roboty-zimniaki tarte w mikserze maja niwłasciwą konsytencje-najlepsze były tartki na korbkę produkcji DDR.

Wracając do golonki zawsze dobrą można zjeść w takiej knajpie między Wisłą a Ustroniem ,w mojej Łodzi jest z tym różnie ,Esplanada ,albo U Chochoła:),z łezką w oku wspominam stare knajpy typu Mariola,czy Pod kogucikiem :)

Pozdrawiam smacznego:)
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: Czw 9:07, 12 Paź 2006    Temat postu:

Muszem się zdecydować, bo kupiłem golonko /golonkę/ Nie wiedziałem, że to takie niedrogie i... naprawdę dobrą golonkę można kupić w... handlu obwoźnem /obwoźnym/. Byle rano i na jarmarku, bo szybko znika! Co żona z nią zrobi... pal licho, ale podchodzą mi te pierogi białostocko-tatarskie. Bire sie za nie (tak z orawska), bo mam na week-end przygotować "zamknięcie lata" - póki pogoda!

PS. Jaki problem z tarciem ziemniaków! No, nie przesadzajcie panowie, bo to zajęcie i krótkie i nieuciążliwe. Robi się to na prostokątnej tarce ręcznie. Po kiego jakieś maszyny, z którymi problem jest większy, bo trzeba je złożyć, kilka razy się zatną, a potem jeszcze umyć poszczególne części osobno, zapakować i odstawić. A normalna tarka jest zawsze na podorędziu. Nie prościej i szybciej nawet 20 dużych bulwów? I 2 man down ! Mr. Green
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ahron
Gość





PostWysłany: Czw 20:48, 12 Paź 2006    Temat postu:

Panesz tylko nie oszczedzaj na boczku i cebuli ,nie odlewaj wody z ziemniaków-tz tego soku on i tak wyparuje:) i pamiętaj o zielu angielskim:).

Ja też czasami kupuje ,ale moją żonę golonka mierzi i dokupuje nóżek i robi galaretę też dobra ale.......... . Jednak dobrze smakuje w knajpie ,szczególnie jak masz kompana odpowiedniego -można dyskutować :)

Pozdrawiam:)
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: Pią 8:55, 13 Paź 2006    Temat postu:

Ahronie! Cenna uwaga - odparować nadmiar, nie robić jak z blinami z tegorocznych ziemniaków! Gorzej z imprezą, bo przełożona. Więc i próba również! Mr. Green
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: Nie 2:20, 15 Paź 2006    Temat postu:

Litości nie macie!
Jednak - tak, pieczeń wołowa na dziko, szpikowana słoniką..... Bez słoninki za sucha. Nadmiar słoninki wrzucam do sosu, razem z cebulą. Może zwiększa kaloryczność, ale podnosi smak.... Z kluskami, ale kładzionymi, w ostateczności kopytka. Buraczki - bezwzględnie, W51!
Ta pieczeń dobra jest także na zimno, jako wędlina do chleba.
To mi przypomniało, że dla mnie zima, to okres jedzenia buraczków, bardzo mi sie łączy z PRL-em. Pamiętacie, jakie warzywa były dostępne kiedyś w zimie?!

Pierogi ziemniaczane - koniecznie! Uwielbiam ruskie, ale dobrze zrobione, pikantne, więc te będą mi napewno bardzo smakowały.
A golonkę marnuję tak jak żona Panesza....Lubię z niej tylko... skórkę!!!!

Aktualnie prowadzę bardzo pośpieszną i niewyszukaną kuchnię... Nie sądzę, żeby Was to interesowało. Dużo jarzyn, mało mięsa, dużo przypraw, ryż, kluski. Leczo, paella, spagetti, to ostatnie koniecznie z dużą ilością oregano i z parmezanem....
Ale dzisiaj.... Kanie w jajku i bułeczce, smażone na maśle, pychota!

Pozdrawiam, to kiedy można wstać juz na śniadanie?! Mr. Green
Jaga
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: Nie 8:49, 29 Paź 2006    Temat postu:

Na dziś polecam... nerkóweczkę cielęcą, silnie czosnkowaną Ok!
Oczywiście z ... buraczkami zasmażanymi.

Smacznego

Wprawdzie cena cielęciny odbiera wiekszości konsumentów ... apetyt, nie mniej polecam albowiem ...carpe diem.

Pozdrawiam

Panesz jak wypadły pierogi wg przepisu Ahrona?
Bo ja sie dopiero przymierzam
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: Nie 9:57, 29 Paź 2006    Temat postu:

W51. Trochę przygodowo!
A więc. Pożegnanie lata odbyło się nie w niedzielę, a we czwartek. Wyszło pięknie: była pogoda, grillek, napoje wszelkiego rodzaju i... pierogi na zimno, bo zabrakło butli. Zapomnieliśmy o niej. Zaimponowałem, bo były udane i były atrakcją.
Ale zacząłem je robić (osobiście w środę) od końca przepisu, czyli od "przypalanki". Mianowicie nałożyłem za dużo na patelnię startych ziemniaków. Ziemniaki tego lata są bardzo suche i mało było w nich wody. 2. Powinny być w tej wodzie ugotowane, powinny dostać odpowiednią temperaturę, a tu nie dawały się przewrócić na drugą stronę zamieszać i w dodatku zaczęly się wyłącznie przypalać. Dopiero po podzieleniu ich na pół i podlaniu (dosłownie) kilkoma kroplami wody - wyszło jak najlepiej. Nie wiem jak inni, ale ja wyczuwałem w smaku tą wpadkę!
Potwierdzam też wszelkie uwagi Ahrona! Nie żałować boczku i cebuli. Jak również stwierdzam, że nie są ani trochę czasochłonne. Robi się je trochę szybciej niż ruskie, mimo że wchodzą 4 na 5-ciolitrowy garnek. I 2 man down
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: Czw 22:18, 02 Lis 2006    Temat postu:

w51 napisał:

Nie mniej chciałbym Wam zarekomendować ... pieczeń wołową na dziko, która ma różne nazwy miedzy innymi ...sztufada

Jest to wołowina z udźca, peklowana w occie i winie z ziołami, nadziewana grubymi pasmami świeżej słoniny. Następnie pieczona z dodatkiem cebuli.
Uzyskany z pieczenia sos łączy się z marynatą i zaprawia sie kwaśną śmietaną z dodatkiem mąki.


W51, właściwie powinnam donieść gdzie trzeba, że się znęcasz nade mną wyjątkowo perfidnie... Mr. Green Od daty Twojego postu maszeruje za mną ta pieczeń, dawno nie robiona, ale nigdy nie zatrzymuję się w jednym miejscu tak długo, żeby wołowinę kupić, zamarynować,udusić i- zjeść!
Ale teraz - Hurra ! Wołowinka marynuje się w lodówce, słoninka takoż, jutro kupione zostaną buraczki! Szkoda, że jesteś tak daleko, zaprosiłabym cie na degustację, czy moja wyszła równie dobrze, jak Twoja! Mam zamiar dorzucić do niej parę suszonych grzybków, i cebulę dla uzyskania właściwego sosu. Buraczki świetnie smakują polane takim właśnie sosem.... Do tego będą tym razem kopytka... Mmmm... Ok!

Pozdrawiam, Jaga
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: Czw 22:55, 02 Lis 2006    Temat postu:

Jestem niepocieszony Jago, że swym nieopatrznym postem przyprawiłem Cię o takie katusze.
Żywię jednak nadzieję, że smak tej znakomitej ze wszech miar potrawy w pełni zrekompensuje Ci przeżyty dyskomfort.
Co do odległości i zaproszenia do degustacji, to doradzam ... ostrożność. Razz Odległość nie ma zadnego znaczenia bo w czasie potrzebnym na ... bejcowanie można ... świat objechać dookoła a co mówić o dojeździe do Warszawy czy na Kujawy.
Ale spokojnie Jago, na razie się nigdzie nie wybieram bo ... jakos takoś ... ślisko sie nagle zrobiło a kolejki na wymiane opon tydzień a to za długi czas na ... marynowanie. Razz Mieso byłoby za kwaśne.
Co do ... grzybków to doradzałbym ostrożność a nawet jeżeli, to próbę na ... mniejszej części pieczeni.
Życzę wspaniałych doznań ... smakowych Ok!

Pozdrawiam
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum POLITYKA 2o Strona Główna -> Twoje Miejsce Na Ziemi i we Wszechświecie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin